ایستگاه شتابنگاری برای کاهش خسارت زلزله در کشور نصب شد
رئیس بخش کتابنگاری زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با بیان اینکه اهمیت شتابنگاری در زلزله بر هیچ کس پوشیده نیست، گفت: در کشور هزار و ۱۲۸ دستگاه فعال شتابنگاری نصب شده است که تاکنون ۱۰ هزار و ۷۰۰ مورد رکورد کتابنگاری توسط این دستگاهها ثبت شده است
اسماعیل فرزانگان با بیان اینکه لرزهنگاری و شتابنگاری دو مقوله جدا از هم هستند، گفت: لرزهنگاری توسط موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران انجام میشود بنابراین متولی شبکههای لرزهنگاری این موسسه است که میتواند شتاب حرکت زمین در حین زلزله را ثبت و گزارش کند.
وی ادامه داد: اما وظیفه شتابنگاری زلزله بر عهده مرکز تحقیقات، راه، مسکن و شهرسازی است بنابراین آنچه که برای مهندسان فضا اهمیت دارد در زمان وقوع زلزله نباید بزرگی ساختمان باشد بلکه باید اولین سوالی که باید در ذهنها خطور پیدا کند این باید باشد که در زمان زلزله هفت ریشتری ساختمان در مقابل شتاب زمین مقاوم است یا خیر.
وی با اشاره به اینکه در سال 52 به اولین دستگاه کتابنگاری در آرامگاه بوعلیسینا نصب شد گفت: تا سال 60، 330 دستگاههای آنالوگ اقدام به ثبت رکورد شتابنگاری میشوند اما بعد از رکورد زلزله منجیل با کمک ویژهای که وزارت مسکن و شهرسازی و وام بانک جهانی توسعه نصب دستگاههای شتابنگاری در کشور به وقوع پیوست به طوری که هزار و 238 دستگاه دیجیتال شتابنگاری در کشور نصب شد.
وی با اشاره به اینکه در اکثر شهرها و روستاها دستگاه شتابنگار نصب شده است، گفت: در حال حاضر در کشور هزار و 128 دستگاه فعال نصب شده است که 10 هزار و 700 رکورد ثبت کردند.
وی گفت: در حال حاضر 121 دستگاه شتابنگار در سدهای کشور نصب شده است که از این 121 دستگاه 79 رکورد ثبت شده است.
به گفته وی این دستگاهها کمک قابل توجهی در زمان وقوع زلزله میتوانند انجام دهند به طوری که در زلزله ورزقان از سد سردارخان رکوردهای خوبی را ثبت کردیم.
وی تاکید کرد: در استان تهران بیشترین تعداد دستگاهها به تعداد 87 دستگاه نصب شده است که 48 دستگاه آن در شهر تهران توانستهاند هزار و 373 رکورد را ثبت کنند.
وی خاطرنشان کرد: در دنیا برای کاهش خسارت زلزله به سمت ایستگاههای هشدار رفتند. به همین منظور به تازگی در کشور نیز 20 ایستگاه شتابنگاری نصب کردهایم تا بتوانند نقشههای زلزله و خسارت احتمالی را ترسیم کنند.
منبع خبر :
خبرگزاری فارس